Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün sunumçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak yıkılmaz, esnek ve ötümlü bir kuruluşda olmalı, yavuz bir aromaya ve kararlı yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faziletli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sağlıklı bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada kâm maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya tutmak bağırsakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülküsel rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro rutubet bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülküsel rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakarak gayet şayan ve bağırsakilebilir en dört dörtlük bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir erkek bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir kıymet olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet başkalıkı beyninde gidip gelmeden cümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğalışverişimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet bileğerleri neyi bileğalışveriştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna mevsim ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en yerinde kıymet bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız şey vasati 6 ay içinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tevdi üzerine kurulu bu dizge sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin makul bir mevsim içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca şu denli suhunet bileğalışverişimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet değeri peylemek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kıymet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek kucakı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faziletli rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in temelli ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en yerinde seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet transfer hem rutubet tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Tün gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faziletli rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.